Transsibiriska järnvägen

Att åka på semester längs den Transsibiriska järnvägen är minst sagt en legendarisk resa. Förutom att det är världens längsta järnväg så passerar man hela sju tidszoner och får se underbara landskap, från öken till vackra sjöar och skog.

 

I över hundra år har människor färdats längs med denna järnväg som började byggas redan på 1800-talet. 1905 stod den klar och man använde den främst för transporter av varor till Sibirien i början. Då var det den enda vägen fram och tillbaka dit som fanns och den blev väl använd. Idag är det folk som färdas där på semester och allt möjligt, det finns flera olika sätt att åka på med olika resebolag. Vilket du väljer beror helt på hur du vill att din resa ska se ut, hur många länder du vill stanna i, var och hur länge. Några exempel på sevärda stopp under vägen är Bajkalsjön, Ulan Bator och Irkutsk.

Välj rutt

När man ska åka med den transsibiriska järnvägen så går det att välja mellan tre olika rutter, Transsibiriska, Transmanchuriska och Transmongoliska. Den förstnämnda är den dyraste, med den reser man igenom hela Sibirien med slutstation i Vlademirstok. Skillnaden mellan att åka de två andra är att den Transmongoliska går genom Mongoliet men båda har slutstation i Peking.

Priser

Allt beror i princip på hur du vill resa, om du vill ha en större kupé, vart du vill stanna någonstans, om du vill ha guide och på vilket sätt i så fall och så vidare. Men priset för att åka med den transsibiriska järnvägen brukar ligga på; som billigast, 3000 kronor per person och som dyrast med paketresa ca 30 000 kronor per person. Allt beror på vilken typ av reseupplevelse du vill ha, om du vill åka mer på egen hand eller mer med guider och bestämda övernattningar i städer. Sedan måste man komma ihåg att för att åka på denna underbara resa måste man vara ute i god tid för att få visum. Speciellt visum till Ryssland kan vara lite krångligt och ta en stund att få tag i.

Sovkomfort

På tågen så kan man välja mellan några olika alternativ för att sova, det finns billigare alternativ där man sover flera i samma kupé och dela toalett med resten av vagnen. Då får man kanske räkna med att hygienen inte är den bästa eftersom att man är 16 passagerare på en toalett. Men det finns lyxigare alternativ också där man sover två och två och delar dusch och toalett.

Världens längsta järnväg

Man byggde den Transsibiriska järnvägen för att kunna transportera naturtillgångar från Sibirien till övriga landet. Innan den fanns så var Sibirien totalt isolerat från resten av Ryssland. Idag är det främst människor som transporteras och det är fortfarande järnvägen som är den enda kontakten med omvärlden från Sibirien. För att ta sig till tågens avgång så reser man först till Stockholm och sedan vidare med färjan. Sedan börjar den riktiga tågresan på kvällen, avgångarna brukar vara vid åttatiden på kvällarna.

Språk att använda

När man är på resa med den Transsibiriska järnvägen så är det Ryska som gäller, engelska är det ingen idé att försöka med men teckenspråk kan funka. Överallt kommer du att bli lockad av försäljare på perrongerna och det finns vaktande militär överallt. Personalen ombord brukar vara mycket hjälpsamma och förstående, de är vana vid turister så det brukar gå att göra sig förstådd utan att kunna ryska. Ett tips att göra på vägen är att stanna i det otroligt vackra Irkutsk som man kommer till efter halva resan. Det är en gammal militärstad som ligger vackert vid Bajkalsjön. Stanna gärna där i en vecka eller två och vandra i bergen, njut av kulturen och koppla av. När man vill vidare är det bara att hoppa på tåget igen.

 

Om ni åker med den Transmongoliska rutten så är det verkligen ett hett tips att stanna till i Ulan Bator i Mongoliet. Det är en fantastisk upplevelse att stanna i Mongoliet, njut av den vackra tundran, ta en tur på mongoliska hästar och upplev landet. Sedan kommer man slutligen till Peking, vill man så stannar man där ett tag och upplever staden eller tar ett flyg hem. Om man orkar så rekommenderar vi verkligen att man tar ett par dagar och upplever staden.